Rwanda - Reisverslag uit Fort Portal, Oeganda van Veronique Jongerius - WaarBenJij.nu Rwanda - Reisverslag uit Fort Portal, Oeganda van Veronique Jongerius - WaarBenJij.nu

Rwanda

Blijf op de hoogte en volg Veronique

05 April 2018 | Oeganda, Fort Portal

Lieve allemaal,

Er is weer een hoop gebeurt. Weet even niet waar te beginnen hahah
Ik was dus geaccepteerd in Kenia voor een project maar al meer dan een week reageert ze niet meer en ik zou eigenlijk daar al moeten zijn dus heb er niet zo'n vertrouwen meer in want er zijn dus veel mensen die fake projecten hebben. Nou ben ik ook geaccepteerd op een ander project in Kenia maar die is vertraagd vanwege de fondsen die niet gekomen zijn. Nu hoopt hij eind april te beginnen dus zou ik vanaf 1 mei tot aan 30 mei wanneer ik terug vlieg naar Johannesburg daar kunnen vrijwiliggen. Dus heb ik nu nog een maand om rond te trekken, maar als dat project niet start dan dan heb ik nog niks. Ook wacht ik nog steeds op een bericht hoe duur het is om te vrijwiliggen bij watoto waar ik de eerste nacht in kampala verbleef. Dus we gaan het allemaal wel zien. Ik wil namelijk wel nog echt een project doen voor één maand want al dat reizen kost veel geld en soms is er ook niet zoveel te doen en ik wil me weer even ergens settelen.

Maar goed ik ben dus 2 weken geleden naar Rwanda gegaan. Echt een mooi, schoon en veilig land. Op bijna elke hoek van de straat staat wel een politie agent, maar de reis er naar toe was drama! Ik vertrok met de bus om 7 uur pm (natuurlijk verlaat) naar kabale. Ik wou graag bij het raam zitten anders word ik wagenziek, maar er was alleen maar plek bij het raam helemaal achterin. Dat was een hele grote fout. Er zijn namelijk een heleboel drempels dus bij elke drempel vloog ik echt letterlijk 30cm uit mijn stoel. Dus van slapen kwam niks terecht. Toen we aangekomen waren in kabale 2 uur am bleef iedereen in de bus zitten en mij was vertelt als je in kabale aankomt daar tegenover zit de modern coast bus office en Kan je de bus van 3 AM nemen. Dus ik vragen aan de mensen waarom stappen we niet uit, maar niemand die Engels kon.... Ik hoorde iemand zeggen dat het niet veilig was. Dus ik naar voren naar de buschauffeur vragen over die andere bus. Hij vertelde mij dat die pas om 5 uur ging en dat ik beter voorin kon gaan zitten zodat ik hem zou zien aankomen. Ik terug naar achter mijn tas pakken. Een man praatte tegen/over mij want hij zei muzungu en iedereen in de bus moest lachen. Ik was super geiiriteerd dus ik zei in het Engels dat het niet echt aardig is om over mij te praten terwijl ik het niet kan verstaan en toen zei hij weer wat en moest iedereen weer lachen! Ah ik ben er zo klaar mee dat mensen over mij praten en ik dus niet weet wat ze zeggen.
Maar goed toen zat ik voorin en kwam er een man en die zei dat ik een auto taxi moest nemen want de bus die om 5 uur zou komen ging naar Kigali de hoofstad en ik moest de hele andere kant op. Dus gingen we met 10 man in een auto voor 5 personen voor 2 uur lang door de bergen. Drama.... Weer niet kunnen slapen opgevouwen in de auto. Toen aangekomen in kisoro nog steeds in Oeganda moest ik een boda nemen naar de grens, maar het was nog steeds donker dus ik zei ik wacht wel tot het licht is. Toen naar de grens en vanaf daar weer een taxi busje. Wat denk je dat ik bij de grens tegen kom de modern coast bus... Hij ging dus wel.
Eindelijk aangekomen in musanze kwam mijn lieve gay vriend me ophalen. Ik voelde me gelijk welkom. Kreeg lekker ontbijtje en ik had een douche. Heaven!! Wel koud maar goed hahah
Toen zijn we naar het meer geweest en hadden we een buffet als lunch voor 3 euro. Zo goedkoop.
Toen in de avond eindelijk naar bed. Een nacht overslaan is niet echt een goed idee.
De dag erna naar een waterval geweest en er is een bron waar dus prik water uit komt en dat drinkt iedereen daar. Is best lekker. Hij vertelde mij over de sauna en massage dat dat zo goedkoop is dus dat moest wel even uitgeprobeerd worden. Sauna en massage voor 5 euro. Nou dat ga ik nu wel vaker doen hier hahah
De vrouw die ons allebei gemasseerd had kon niet zo goed Engels want hun spreken daar meer frans. Zij vertelde tegen hem je moet tegen je vriendin zeggen (daar hebben we hard om moeten lachen) dat ze niet dik moet worden. Blijkbaar komen daar alleen maar dikke blanke vrouwen. Dus dat was een mooi compliment.
Ze hebben daar ook fietsen die ze gebruiken als taxi. Ik vind dat veel fijner dan op een motorbike en het is ook zo goedkoop 10 cent.
We zijn ook nog uit geweest natuurlijk, waar ik me goed vermaakt had. Werd niet zoveel lastig gevallen want ik was al met een stel mannen. Ow en we liepen op de markt en ik had een rokje aan en toen ik langs liep begonnen die vrouwen te lachen en ze praatte ook weer over mij maar Tonny was zo lief om voor me op te komen en hij zei tegen ze, ze loopt er heel normaal bij en je kan echt niet zo over haar praten want ze niet hoort wat je zegt. Vond ik erg lief!
Daarna ben ik naar Kigali gegaan want ik dacht als ik hier toch ben dan wil ik ook meer zien. Ook deze mensen waren super aardig. Ze leidde me rond, markt,, art gallery, bibliotheek en winkelcentrum. Ook ben ik naar een fancy hotel gegaan waar ik heerlijk de middag aan het zwembad heb gelegen. Daarna mee gegaan naar de sportschool. Pfff ik moet echt vaker gaan want had echt spierpijn hahah
Ik dacht dus dat ik naar Kenia zou gaan deze week dus ben ik terug gegaan naar Oeganda nu naar kasese, maar eigenlijk had ik langer willen en kunnen blijven in Rwanda.

De reis van Rwanda naar Oeganda was nu veel beter. ik zat niet achterin en ik hoefde niet een auto en een boda te nemen.
Aangekomen in kasese dacht ik dat ze me gedropt hadden in de taxi park maar dat was dus niet zo, dus ik moest even wachten tot zij er was, maar er stonden allemaal boda guys die mij wel wouden brengen maar dat was niet eens mogelijk want ik wist niet waar het huis was. Dus ik wachten en al die gasten gingen tegen me praten wouden met me trouwen wouden me nummer en ik dacht kom op Margaret hahah
Eindelijk was ze daar en ging ik mee naar haar huis. Iedereen was super lief. Haar neef is ziek. Hij had een dwarslaesie en hij ligt nu hele dagen op de bank. Hij heeft ook last van bed wonden. Ze willen graag een scootmobiel zodat hij zelf naar school kan gaan want een rolstoel rijden daar met die wegen is onmogelijk. Ik vertelde ook dat ze statafels hebben en dat zou goed zijn voor het helen van de wonden. Ik ga nu organisaties aanschrijven of ze misschien iets voor hem hebben dus als iemand nog tips heeft hoor ik het graag! Het is namelijk echt een lieve vrolijke jongen.
In kasese hebben ze 2 hot springs waar je in kan zwemmen! Daar zijn we 2 keer geweest. Er zit zelfs een bar bij dus dat kwam wel goed hahah
Met Pasen zat ik 7 uur s ochtends in de kerk en in de middag zijn we naar de bar geweest en hebben we de hele avond gedanst!

Nu ben ik weer terug in fort Portal en hier blijf ik nog een paar dagen en dan ga ik door naar Kampala! Ik moet nu namelijk een beetje bijkomen. Ow en in kasese op de markt heb ik iets teveel kleren gekocht het was zo goedkoop hahha dat ik nu wat oude kleren ga brengen naar de eerste host waar ik verbleef want die hebben het echt niet breed.
Maar nu ga ik weer squashen, ja ik doe hier allemaal nieuwe sporten.
Fijne dag allemaal.